Blog

Međunarodni dan planete Zemlje

Koliko god da smo podijeljeni u ulice, naselja i gradove, koliko god da nas vidljivih i nevidljivih granica razdvaja – činjenica je da imamo samo jedan dom a da se on zove planeta Zemlja. Ovaj datum, odnosno 22. april, nosi na sebi veliku odgovornost jer je označen kao Međunarodni dan naše planete. Svaki trenutak je dobar da preispitamo naš odnos prema prirodi, da korigujemo svakodnevne male postupke koji upornim ponavljanjem postaju veliki, da budemo primjer, da budemo bolji. Počnimo od jednostavnih svakodnevnih stvari – jednostavan platneni ceger eliminiše prisustvo plastičnih kesa, selekcija otpada olakšava proces reciklaže, pametna kupovina ima još dalji odjek.

Navikli ste od nas da sa vama dijelimo lijepe proizvode, nestvarne-stvarne enterijere, novitete iz svijeta dizajna i ostale zanimljivosti, ali danas ćemo se potruditi da naučimo nešto novo i nešto o čemu inače ne razmišljamo često, kako bismo se potrudili da utičemo na svijest vas, čitateljki i čitatelja.

FSC standard – međunarodna sertifikacija za drvo iz održivih šuma

Kako bi se promovisao odgovoran odnos prema šumama na našoj planeti, davne 1993. godine osnovana je nevladina, neprofitna i nezavisna organizacija FSC (Forest Stewardship Council – Savjet za upravljanje šumama). FSC sertifikat koji organizacija dodjeljuje potvrda je da drvo do svog krajnjeg koristnika dolazi strogo praćenim i kontrolisanim sistemom: od sertifikovane šume, preko obrade i na samom kraju i proizvodnje.

Svi proizvodi koji su ispoštovali pravila, nose FSC naljepnicu kao garanciju za to da drvo upotrebljeno za izradu dolazi iz šume u kojoj nema neplanske sječe, vještačke genetske modifikacije drveća, ostavljanja golog zemljišta na kojem se mogu pojaviti odroni ili desiti spiranje humusa.

Iz našeg asortimana izdvajamo model klupe Carlos koji je ponosni nosilac ove naljepnice.

Reciklaža

Naš baštenski program bogat je različitim modelima koji mogu zadovoljiti različite ukuse, no danas biramo dva posebna modela i njihovu pozadnisku priču koja ide dalje od svake savršene estetike.

Model Remind sa svojom savršenom siluetom nakon svog prvog pojavljivanja dobija epitet upakovan u rečenicu „nešto što nije viđeno nikada ranije“. Ova stolica je u potpunosti napravljena od recikliranog materijala: 50% otpada od potrošača od plastike i 50% od industrijskog otpada od plastičnih materijala. Njen proizvođać je Pedrali, a kada vidite njenu siluetu, logično je da se radi o prefinjenom italijanskom dizajnu.

Drugi model u koji se iznova zaljubljujemo jeste stolica Bell. Ova stolica je multipraktično rješenje kompanije Magis i idealna je za za vašu trpezariju, kancelariju, verandu ili baštu. Produkt je poznatog dizajnera Konstantina Grčića. U potpunosti je napravljena od recikliranog polipropilena dobijenog iz otpada koji nastaje u sopstvenoj proizvodnji nameštaja kompanije Magis i iz proizvodnje lokalne industrije automobila. Patentirani materijal isključuje gotovo sve „nove“ materijale i može se ponovo reciklirati 100% nakon upotrebe. Stolice se proizvode u 3 boje: sunrise(blago crvena), high noon(bijela) i midnight(crna).

Earth day platforma

Ukoliko želite da ispratite današnji dan i edukativni program na globalnom nivou – posjetite www.earthday.org , a platforma je zamišljena tako da se možete uključiti i učestvovati u nekom umjetničkom projektu, priključiti se prezentaciji, poslušati predavanje ili pogledati film. A danas ćemo naučiti i jedan novi omiljeni pojam: PLOGING, odnosno sakupljanje otpada prilikom rekreacije kao što su šetnja, trčanje, vožnja rolera… Nadamo se da ćete ga primijeniti u nekoj od svojih vanjskih aktivnosti!

Komentariši