Blog

Rezime mjeseca maja

Naporna radna sedmica je (hvala svemiru!) na izmaku, čujemo da prognoza za ovaj vikend uključuje mnogo sunca, a naš prvi savjet je da ne zaboravite zaštitni faktor, svijetle pamučne tkanine i prijeko potrebnu hidrataciju (zli jezici bi vjerovatno prokomentarisali da nemamo srama jer koristimo svaki trenutak da pomenemo našu Lungo-termos-flašu-dostupnu-u-dvije-nijanse-trenutno-po-fenomenalnoj-akcijskoj-cijeni – tako je, nisu pogriješili! I znate šta, sve ovo smo izgovorili glasom spikera sa radija i perfektnom dikcijom)

U ovoj blog epizodi šetamo trendovima – šta je novo, neophodno, malo manje neophodno ali zauvijek omiljeno, šta posjetiti, šta pogledati ili pročitati.

U ovoj blog epizodi želimo da vam predstavimo i naše stvaraoce, kreativce, sjajne ljude koji svojim malim misijama grade najveće planine. Sigurni smo da smo nešto preskočili – ali vi uvijek imate dobre tips and tricks, pa vas čekamo i ovog puta, za neki opširni junski rezime.

Znate naš standardni koncept – puna šolja kafe (… ili vina, vino ne zna da li je četvrtak, petak, kristalna čaša ili šolja za kafu sa logotipom firme, a ni najslobodniji duh mjeseca maja kada temperatura pređe pristojnih 20 stepeni) i krećemo: staloženo, od jedan, pa redom.

PROLJEĆNI TRENDOVI

Trendovi se mijenjaju dok trepnemo, nešto što je bilo apsolutno ludilo za tri minuta postaje urgentni zaborav – a to se ove godine dešava sa veoma omiljenim potpuno bijelim ili sivim enterijerima. Sterilnu bijelu i hladnu sivu mijenja toplo, zemljani tonovi, zelenkaste nijanse, priroda i stimulisanje veze sa prirodom. Glavna taktika koja će se primjenjivati razigrana je, a tako se i zove – mix and match. Spajanje nespojivog, teksture koje vibriraju u skladu sa bojama, funkcionalni maksimalizam. Sjećate se onog jednog zida druge boje koji postoji da enterijeru daje novu dinamiku? E pa, zaboravite ga odmah i obojite zidove tog dnevnog boravka u cjelosti! Biljke su must have, zaobljeni oblici u potpunosti mijenjaju namještaj oštrih ivica.

Dozvolite sebi slobodu u sopstvenom životnom prostoru.

COMMODO & KARE

Mi ne bismo bili mi ukoliko našu ponudu ne bi obogatio neki poseban komad, ali topliko poseban da je na onoj omiljenoj love-hate granici. U ovoj epizodi to je slučaj sa čuvenim Kare-ovim lampama-zečicama, koje stidljivo stežu svoj abažur i daju potpuno novu dimenziju enterijeru. Sudeći po našim zalihama – neobična lampa zečica je sve ono što je domovima u Crnoj Gori bilo potrebno, pa su za sada dostupni bijeli model (bijela struktura i abažur) i veći zlatni model (zlatna struktura, bijeli abažur i visina od 88cm). Sve informacije prvo vidite na našem instagram profilu, a ovih dana nas očekuje dopuna kolekcije.

Preostaje vam samo da nas pratite.

STANUJTE SA STILOM

Dok ovo pišemo – njihovi novi projekti su vjerovatno sve samo ne novi i već u visini drugog sprata. Ukoliko vam ime Rezident ništa ne znači – sigurni smo da vam je slogan „Stanujte sa stilom“ i te kako poznat. Stanovanje po najvišim standardima koji se ogledaju u prijeko potrebnoj intimi i miru zahvaljući kvalitetnim rješenjima kada su u pitanju zvučna izolacija po principu duplih zidova između stanova, višeslojne podne izolacije kao i kvalitetna materijalizacija fasadnih zidova i spoljašnjeg uređenja, praćeno je i strateški biranom lokacijom svakog Rezident objekta. Na taj način stanari uživaju u ljepoti svakodnevnice jer imaju mir, a istovremeno su okruženi svim bitnim objektima za funkcionisanje na dnevnom nivou.

Ono što nas trenutno posebno raduje jeste novi objekat koji se gradi na atraktivnoj lokaciji – u podgoričkom Bloku VI. Pratite svakog dana i korak po korak sva nova dešavanja na objektu Diplomat Residence, a sigurni smo da na sajtu i instagram nalogu @rezident_doo možete pronaći sve neophodne mail adrese i brojeve telefona kako biste dobili potrebne informacije o svim slobodnim stambenim jedinicama. A čujemo da imaju i otvorena radna mjesta!

COCONUT CHAIR

Ukoliko nas pratite malo duže, znate da se kunemo u Vitrinu viziju, kvalitet koji se ne dovodi u pitanje i vanvremensku eleganciju, pa sa posebnom toplinom javljamo da se Coconut chair ove godine vraća na velika vrata. Ova nesvakidašnja fotelja produkt je kreativnosti dizajnera (arhitekte, grafičkog dizajnera, fotografa…) George Nelson-a i nastala je davne 1955. godine. Formom zaista liči na otvorenu ljusku kokosa, ali sa kontrastom u boji – spoljašnjost je bijela, dok je tapacirana unutrašnja strana dostupna u različitim nijansama.

Njenu simboličnu cijenu preskačemo u ovoj epizodi i ostavljamo za blog post „cijene od kojih će vas vjerovatno boljeti glava“.

BLOG MALIH STVARI

Sezonski knjigoljupci i apsolutni knjiški moljci, ljubitelji lakog štiva i one omiljene štreberčine koje smisao života i postojanja nalaze u rečenicama ne kraćim od deset redova nekako pronalaze svoje mirno ćoše na Blogu malih stvari. Autorki ovog magičnog dnevnika čitanja Larisi Dervišević polazi za rukom da pitkošću jezika kojim komunicira sa publikom zainteresuje i one najmanje zainteresovane za baš tu Lanu Bastašić ili baš tu Rumenu Bužarovsku. Polazi joj za rukom da napravi dijalog, izvuče brižljivo čuvano mišljenje, ohrabri, skrene pažnju na osjetljive teme o kojima se govori u pola glasa, ali ipak jako glasno.BLOG MALIH STVARI

UMJETNIČKA SCENA OŽIVLJAVA

Maj je sam po sebi jedno iščekivano oživljavanje, pa tako i crnogorska umjetnička scena oživljava. U ovom mjesecu je rezervisana za postavku Befriending the Abyss, konceptualne umjetnice Jovane Vujović. Izložba je otvorena za javnost do 5. juna u Umjetničkom paviljonu ULUCG i čine je koncept, performans, instalacija, objekati i skulpture – široko polje u kojem se kreće Jovanino stvaralaštvo. Jovanina izložba nastala je kao rezultat naučnog i umjetničkog istraživanja na master studijama Univerziteta umjetnosti u Poznanu.

“Moj rad se zasniva na međusobnom odnosu između ljudskog tela i uma, njihovoj inherentnoj međusobnoj povezanosti i neizbežnoj povremenoj disharmoniji. Svaki proces i svaki kreativni ciklus je auto-portret u određenom smislu. Početna tačka ovog ličnog procesa dolazi sa mesta ništavila, praznog beznađa i nesvesnog manjka znanja, praćenog prostim ali direktnim i repetitivnim fizičkim radnjama, koje telo, materijale i um stavljaju u uzajaman odnos. Zaranjajući u kreativni proces, gurajući sebe i zakoračujući u nepoznato, dobila sam uvid u stanja koja su mi omogućila da komuniciram sama sa sobom u direktnijem i značajnijem maniru. Iskoračivši iz same kutije, mogla sam da vidim kako ona zaista izgleda. Sticanje nove perspektive je najmoćnija transformaciona alatka koju mogu da zamislim. Konačno sam mogla da zavirim u Ponor, bez obuzimajućeg straha da će me u potpunosti progutati i svesti na samo ništavilo. To se nije desilo.” Kako biste ispratili Jovanin rad i bili u toku sa njenim kreativnim procesima, predlažemo vam da pratite njen instagram profil @jovanavujovic

ŠUFIT, MALA PRODAVNICA USPOMENA

Posebnosti čuvamo za kraj, pa ko voli onu kliše rečenicu „duh prošlih vremena“ – ima svoje novo ušuškano utočište na instagram profilu koji se zove @sufit.me. U opisu ovog beskrajno šarmantnog profila stoji da baš tu možete pronaći neobične predmete i pažljivo birane uspomene, ali Šufit je ipak mnogo više od toga. Grafička dizajnerka Ana Pajović koja stoji iza ovog projekta neumorno obilazi pijace, buvljake, antikvarnice, sve one ćoškove koji naslućuju da se u baš toj kutiji sa izgrebanim logotipom može kriti industrijska lampa iz sedamdesetih, goblen u kitnjastom drvenom ramu sa likom Josipa Broza Tita, Mansarda Danila Kiša ili delikatne kristalne vinske čaše. Svim predmetima Ana vraća život, dovodi ih u kozmetički savršeno i ispravno stanje. Nostalgičari će se sjetiti svih fabrika, pogona i proizvodnji koji su postojali i oživljavali bivšu Jugoslaviju, a oni mlađi pokupiti ozbiljnu dozu znanja šta se sve kotrljalo kod nas – ukoliko se makar malo zainteresuju. Da li znate šta znači riječ „šufit“? Istražite sami, nećemo vam reći!

Related Posts

Komentariši