Blog

Neobični, neočekivani, zaboravljeni i novi trendovi u svijetu enterijera

Tropske temperature (… gle čuda, u junu?!) ne dozvoljavaju nam da se bavimo teškim i opterećujućim temama, pa smo u ovom izdanju naše blog rubrike za vas pripremili sve suprotno: lagano + neopterećujuće, poput sladoleda za ručak ili lake capreze salate, ukoliko ste ipak konkretni.

Mi ljudi smo uvijek skloni krajnostima, neobičnostima, nelogičnostima, pretjerivanju u svim pravcima i taj trend prisutan je u svakoj fioci našeg postojanja: od ishrane, preko odjeće i vizuelne prezentacije koju njegujemo, pa sve do – enterijera, što u smislu životnog prostora, što kod ugostiteljskih ili bilo kojih drugih javnih objekata u kojima svakodnevno boravimo.

Ne mijenjamo taktiku: omiljena ledena limenka u ruke, klima na 19, ukoliko ste na plaži – nećemo skrivati ljubomoru. Selimo se u svijet neobičnih, neočekivanih, zaboravljenih i novih trendova u svijetu enterijera.

Setovi i masivnost, srdačan pozdrav

Savršeno uklopljene garniture identičnih nijansi u standardnom sastavu: trosjed, dvosjed + fotelja pripadaju prošlosti. Poenta dostupnosti različitih nijansi i vizuelno drugačijih komada koji odgovaraju istom stilu upravo je u tome da razbijete jednoličnost prostora i oživite ga sa samo malo hrabrosti (… i ne, jastučići u otkačenoj boji zaista nisu hrabrost!).

Isto važi i za trpezarijske setove u vidu kompletiranih stolova i stolica – probajte da se igrate sa teksturama i kombinovanjem materijala. Puno drvo stolica uz krhku staklenu ploču stola, masivna drvena struktura stola uz sjajnu plastiku stolica, malo mašte, malo Pinterest inspiracije i vaša trpezarija postaje malo lično gnijezdo.

Kad smo kod masivnosti, sigurni smo da vam je prva asocijacija na ovaj pojam, a kada govorimo o namještaju, plakar koji se proteže od zida do zida, od poda do plafona i (subjektivni osjećaj) sve do Jupitera. Sigurni smo da vam je druga asocijacija TV komoda koja se proteže takođe do svemira. Mijenjajte, svedite, pojednostavite. Prirodni materijali, minimalna polica obogaćena maksimalizmom kroz detalj – to je nova vibracija koja zaista dozvoljava da se izrazimo.

Takođe – važno je da zaboravite na one klasične glomazne radne stolove sa milion prevoja, fioka, polica, nadogradnji i skrivenih opcija. Ukoliko vam je potrebna velika radna ploča izvan standardnih dostupnih dimenzija, angažujte lokalnog stolara jer pričamo o jednostavnoj radnoj površini sa nogarima, koja diše, funkcionalna je i ne zatvara prostor svojom masivnošću. Mali retro stolovi sa tek jednom ili dvije fioke, a koji su dovoljni da na njih stane lap top, prva jutarnja kafa i vaza sa hortenzijama (tako je, zaista živimo na Pinterestu!) rješavaju problem vaše kućne kancelarije.

Dobro jutro, prirodo. Ali uz malo kontrasta.

Ako vam se kao sponzorisani Instagram post nije pojavila Kelly Wearstler, ama baš nikada – da li vas uopšte interesuje dizajn, jer vaši Instagram algoritmi očigledno ne sarađuju? Provjerite to. Kritika na stranu, ova diva i boginja dizajna enterijera vraća tople boje, vraća kamen, vraća teksturu koju želiš da zagrliš, poljubiš, upiješ. Komadi njenog namještaja žive kao funkcionalna umjetnost. Kroz sve njene projekte hvatamo komadić njene suštine: malo starog, malo novog, malo osluškivanja, malo više duše i savršeno dizajnersko jelo biva servirano, i to bez ludovanja za trendovima i njihovog slijepog praćenja.

Kelly podstiče na onu prirodnu sirovost – komadi namještaja koje bira često djeluju nedovršeno i često su ručno pravljeni i izrađuju ih umjetnici. Materijali su topli i imaju raskošne teksture, boje još toplije i izvučene iz palete koju nam nesebično prezentuje planeta Zemlja. U poslednje vrijeme posebno radi na mudroj kombinatorici: nježno + grubo, jednolično + razbijeno apstraktnom grafikom, muževno + ženstveno, logično + ubrzano nelogičnim. Primjeri njenih enterijera mogu nas naučiti da budemo hrabriji i da prije svega radimo na glavnoj vodilji i ovog našeg Commodo projekta: budite odvažni, slušajte svoje instinkte, ukoliko niste sigurni – pitajte, daćemo sve od sebe da vam pomognemo.

Sve što volimo u 2021.

Dvoumili smo se da li da vam jednostavno izdiktiramo cijelu listu ili odbranimo svaku stavku sa nekoliko dobrih argumenata, saglasni ste da je ovo drugo mnogo dinamičnije. Zvijezda pomenute liste – zelena kuhinja. To je to, to je trend. Ukoliko ste niste zaljubili u kuhinju Dakote Džonson prezentovanu na AD YouTube kanalu – da li vas uopšte interesuje enterijer? Kada kažemo „zelena“ imamo na umu jednu konkretnu nijansu, preciznije boju žalfije.

Rame uz rame sa ovim trendom stoji jedan poseban materijal – ratan i komadi namještaja ispleteni od ratana. Da li se radi o fotelji, tabureu, stolu, zidnoj dekoraciji, tepihu – tek onda kada uvedete ratan u vaš životni prostor, primijetićete koliko vas ovakva mala žućkasta pletena enterijerska nadogradnja seli u doživotne vibracije ljeta, ljetovanja i soli na koži.

Izgleda da nam je napokon došlo u glavu kako nas reciklaža zaista može spasiti, pa takvi materijali i tkanine vladaju ovom godinom, uz pamuk, lan i ostale članove hora „Priroda“. Sintetika odlazi u daleku prošlost i beskrajno smo joj zahvalni na tome.

Nova stavka za „rame uz rame“ kategoriju je i industrijski stil, jednako popularan kao i prirodni tonovi i materijali. Ne zaboravite i na japandi – ne mislimo na minimalizam i nula boja i karaktera, već na one dobre stare drvene teksture, niske zaobljene forme namještaja, udobnost i kontrast postignut tamnim sivim nijansama kao osnovom.

Biofilni dizajn

Da li vam je poznat ovaj termin? Biofilni dizajn je onaj hit koji ima potencijal da postane evergreen, a njegova suština leži u povezivanju sa prirodom ali u udobnosti spostvenog doma. I ne, ne radi se o nekoliko novih biljaka u saksijama. Biofilni dizajn cijeli momenat prirode uzdiže na neki veći nivo i to unošenjem oblika, materijala, boja iz prirode, tekstura, a koji kombinovani u zajedničku formu doprinose boljem zdravlju čovjeka.

Prvi korak ka povezivanju sa prirodom jeste sami pogled na nju – to momentalno znači velike prozore. Veliki prozori nas dalje vode do mnogo sunčevog svjetla, mnogo svježeg vazduha, mnogo prirodnih zvukova. Kada sljedeći put poželite da ofarbate drvo u prirodnoj nijansi, razmislite dva puta. Takođe, usudite se da preskočite savršenost, ravne ispravne linije i zaglađene površine – toga u prirodi nema. Kao kontrast tome, birajte oblike talasa, listova, školjki, oponaštajte stijene i slične teksture.

Afrički stil

Umorni od gužve i svih urbanih gradskih motiva koji vremenom postanu monotoni i očekivani, često poželite da pobjegnete u neku novu stvarnost – ali zaista ne morate daleko. Malim detaljima i sitnim investicijama, možete u svoj dom donijeti mirise drugog kontinenta. Za ovo blog putovanje izabrali smo Afriku, njene boje, magiju i teksture.

Uzmimo za primjer srce doma – dnevnu sobu. Oplemenite je drvenim činijama nepravilnih formi, ceremonijalnim maskama, slikama koje su u stilu naivne umjetnosti, neobičnim muzičkim instrumentima. Obratite pažnju i na izbor materijala: apsolutni hit u svijetu afričkog stila definitivno je ratan i sve njegove primjene. Da li ćete birati tepih od ratana, neobične ukrase ili ispletene lustere, na vama je.

Važno je pomenuti da vaš enterijer ne mora biti potpuno opremljen u afričkom stilu – svi agresivni animal printovi, teksture prirodnih materijala i drugi motivi odlično se kombinuju sa modernim, hladnim, čistim enterijerom. Na taj način dobijate eleganciju koja flertuje sa egzotikom i evanturom.

Nadamo se da smo vas makar malo inspirisali za one male promjene koje život znače. Ako ste ipak odlučili da preskočite svako renoviranje, nadamo se da smo vas onda makar zabavili.

Sve teme koje želite da vidite na našem blogu možete nam predložiti ili u sekciji za komentare ili na našim društvenim mrežama, sa zadovoljstvom ćemo vam izaći u susret.

Related Posts

Komentariši