Blog

4 razloga zašto naši domovi vole ogledala

4 razloga zašto naši domovi vole ogledala - Commodo Home & Living

Ah, te divne optičke sprave… Srećemo se s njima od početka života, a otkako je napravljeno prvo (vjeruje se 6000 godina prije Hrista i od vulkanskog stakla), za ogledala nas vezuju raličite priče, istorijske činjenice, vjerovanja i sujeverja.
No, nismo odlučili da pišemo blog o ulozi ogledala u razvoju čovečansta, naš je cilj nešto konkretniji. Želimo da vam predstavimo 4 razloga zašto je svakom domu potrebno makar jedno ogledalo  – ne računajući, naravno, ono koje se nalazi u kupatilu.

  1. Ogledalo kao odraz nas samih

Da, to je očigledan razlog. Ogledalo nam služi da vidimo sebe same. I dok sigurno imate ogledalo u svakom od kupatila, možda nijeste još uvijek odlučili da okačite ogledalo u predsoblju ili u hodniku – tek da biste “odradili poslednju proveru” svog izgleda pre nego što izađete na vrata i napustite dom. Ako još uvijek nemate ogledalo na tom značajnom, skoro strateškom mjestu u domu, kada budete pravili taj korak, obavezno gledajte da postavite ogledalo blizu police ili cipelarnika. Iznenadićete se koliko ćete koristiti tu prostu povoljnost da spustite torbu ili šta god da nosite, prije nego što, na primjer, popravite kosu pred izlazak.

2. Ogledalo kao odraz svjetlosti

Ako postavite ogledala na zidove na kojima će se ogledati drugi zidovi, ili još gore, samo plafon, ništa nećete učiniti za svoj prostor. Što bi se reklo, džaba krečite. S druge strane, ako se odlučite za malo mudriji postupak i okačite svoje ogledalo tamo gdje može “uhvatiti” svjetlost koja dolazi kroz prozor, postići ćete efekat svjetlije prostorije. Tamne sobe će posebno imati koristi od ogledala koje pomaže u odbijanju prirodnog svijetla. Dodatni savjet je da za bolje vještačko svijetlo i postizanje efekta prelijepe sjajne noći, razmotrite opciju stavljanja svijeća ili sijalica ispred ogledala koje visi iznad, na primer, komode ili bifea.

3. Ogledalo kao odraz prostora
Baš kao što ogledala mogu dati iluziju više svjetlosti, takođe mogu učiniti da soba izgleda veća nego što je zaista. Naravno, ovo važi za veća ogledala koja su postavljena (skoro) preko cijelog zida. Iako je tačno da veća ogledala dolaze sa višim cjenovnim oznakama, ako želite da postignete efekat većeg prostora, pokazaće vam se kao dobra investicija.

Ogledalo - Home & Living Online Prodavnica

4. Ogledalo kao odraz vašeg stila
Već smo vidjeli da ogledala mogu da imaju različite svrhe, pored one da izgledaju lijepo i da vama pomognu da lijepo izgledate.
Već smo naveli njihovu bitnu ulogu u postizanju efekta svjetlijeg i većeg prostora, ali nismo spomenuli još jednu veoma važnu funkciju koje ogledala imaju.
Naime, prilikom izbora ovog magičnog predmeta, ne morate da se vodite potrebom da vam da funkcionalnu vrijednost, takođe možete kroz ogledalo da istaknete svoj lični stil i senzibilitet.
Što se stila tiče, ima ih od barkonog, preko boho, pa do minimalističkog, a izbor materijala je skoro jednako širok. Na vama je samo da odaberete ono koje se uklapa u vaš enterijer.

Komentariši