Blog

10 velikih– neke od najznačajnijih stolica svih vremena

Ko o čemu – mi o stolicama, naravno. Ovog puta se hvatamo za one dagulje koje ste vidjeli hiljadu puta, ali se (vjerovatno) nikada niste zapitali ko su one, kako se zovu, iz čijeg su blistavog uma potekle i ko je na kraju ova umjetnička djela realizovao i doveo do upotrebljive forme. Dvadeseti vijek je donio olakšice u proizvodnji, što je uključilo upotrebu novih materijala, a sve dalje je istorija.

Na kraju, ove modele možete imati u svom domu, zauvijek svjesni činjenice da su to u neku ruku muzejski eksponati. Pa, počnimo.

Hans Wegner – Papa Bear, 1954., Danska

Kad je umjetnost bila udobna – skoro nikad, no to nije slučaj sa ovom stolicom. Većina dizajnera sa ove liste preskakala je kategoriju „udobnost“ kao imperativ i stavljala fokus na materijale i forsiranje tehnoloških dostignuća, no Papa Bear je oblak iz kojeg nećete poželjeti da ustanete. Savršenih dimenzija i savršene dubine.

Cijena komada naravno varira i kreće se oko 15 000e.

Verner Panton – Panton Chair, 1960., Danska

Tako je – i Commodo online shop ima svoj muzejski eksponat! Stalno se vraćamo i pišemo o ovom komadu jednostavnih linija i neprimjetne (ali i te kako primjetne) ljepote. Verner Panton ju je „nacrtao“ 1960. godine, ali je problem nastao kada je trebalo pronaći proizvođača sposobnog da izvede cio komad namještaja iz jednog komada plastike. Njena proizvodnja počela je tek 1967., i to od strane kompanije Vitra.

Potražite je na našem online shop-u po cijeni od 239e, a pogledajte i koje boje su Vam na raspolaganju: https://commodo.me/proizvod/stolica-panton/69

Ludvig Miles van der Rohe – Barcelona, 1929., Njemačka

Ova stolica je Rolex i Rolls-Royce u svijetu stolica. Kreirana je da dopuni čuveni Barcelona Pavilion na Internacionalnoj izložbi u Barseloni, nikada se nije masovno proizvodila.

Cijena komada je danas oko 6500e.

Warren Platner – Arm Chair, 1966., SAD

Ovu stolicu odlikuje graciozna silueta i kombinacija modernih materijala (onaj momenat razvoja na koji smo se osvrnuli na samom početku) uz inspiraciju komadima iz vremena Luja XV. Rezultat je vazdušasta forma čija je proizvodnja nevjerovatno skupa od prvog dana od kada se pojavila, upravo zbog upotrebe velikog broja elemenata za samo jedan komad.

Cijena komada varira i kreće se oko 4000e, dok postoje čak i komadi prekriveni 18karatnim zlatom.

Le Corbusier – Grand Confort, 1928., Francuska

Takođe jedna od udobnih, nacrtana rukom  najpoznatijeg arhitekte (u saradnji sa još dvoje umjetnika) – ili najpametniji način da se jastuci uklope u metalni ram, kako je on sam govorio.

Cijena komada je oko 2000e

Michael Thonet, Thonet 209, 1900., Austrija

Ove stolice je obožavao i sam Le Corbusier! Prvi model Thonet stolice nastao je 1859. godine i to je bio komad namještaja od nekoliko zakrivljenih drvenih elemenata, ploče na kojoj se sjedi i šrafova, napravljen da bude finansijski isplativ jer su se u tim godinama stolice i dalje pravile ručno. Thonetov prvi model (koji je u imenu imao broj 14) razvili su kasnije dvojica drugih dizajnera iz ove kompanije, Jozef Hofman i Adolf Los, i napravili Thonet 209 koji se i dan danas sastoji od svega šest djelova i u širokoj je upotrebi.

Cijena komada je oko 900e.

Eeero Saarinen, Tulip, oko 1955., SAD

Ova stolica je za te godine revolucionarna iz razloga što je ovaj finski dizajner napokon srušio mit obavezne četiri noge i sveo ih ni manje ni više nego u – jednu, peteljku, iz koje se razvija cijela stolica.

Danas se Tulip može pronaći po cijeni od 1300e u različitim kombinacijama boja.

Arne Jacobsen, Egg, 1958., Danska

Ovu stolicu Jacobsen je dizajnirao na zahtjev hotela SAS Royal hotela u Kopenhagenu, uz mnoge druge komade namještaja koji su i dan danas našli primjenu upravo u hotelijerstvu. Zakrivljena i mekana, ova fotelja je poput čaure u koju se vrlo lako možete sakriti od svih neželjenih pogleda.

Egg se danas može pronaći po cijeni od oko 6000e.

Marcel Breuer, B32/Cesca, 1928., Njemačka

Ova stolica je nastala kao rezultat autorove fascinacije – guvernalom bicikla. Noseća cijev savijena je tako da se stvara osjećaj da onaj ko sjedi u njoj zapravo lebdi u vazduhu. Pored ove stolice koja mu je donijela svjetsku slavu, Breuer je poznat i po Wassily stolici (tako je, govorimo o Kandinskom, njegovom profesoru).

Ovaj model se danas može pronaći po cijeni od oko 250e.

Eileen Gray, Transat, 1927., Francuska

Omiljeno ostavljamo za kraj – ženu koja je stvarala i borila se u tadašnjem dominantno muškom svijetu. Ova stolica je nastala po uzoru na ležaljke sa parobroda, a odatle i igra riječi koja joj je dala ime. Interesantan je podatak da je njena druga stolica – Dragons armchair (koja je pripadala Iv Sen Loren-u) 2009. godine prodata na aukciji za nevjerovatnih 27,8 miliona dolara što je čini najskupljom stolicom na svijetu.

Komentariši