Blog

Odvažan skandinavski stil dizajniranja enterijera

Kada uređujete svoj dom, možda ćete oklijevati da u potpunosti zaronite u stil dizajna, plašeći se da će trendovi koje želite da ispratite biti samo na momenat tu. Ako ste već neko vrijeme ljubitelj skandinavskih enterijera, evo nekoliko dobrih vijesti: moderan, jednostavan i funkcionalan duh skandinavskog stila pruža dugotrajnost i istrajanost.

Skandinavski dizajn svodi se na funkciju, udobnost, čiste linije, zemljane prigušene palete i prikriveni šik. Uprkos tome, neki elementi namještaja i dizajna koji se uklapaju u ove pojedinačne kategorije možda bi bila sigurnija opklada od drugih stilova, posebno ako se ustručavate da udvostručite stil koji može biti pomalo minimalistički sa maksimalizmom u porastu. Ne brinite: Evo liste odobrenih dizajnera skandinavskih trendova u koje nećete požaliti što ste investirali, definitivno u narednih nekoliko godina i ko zna – možda čak i decenijama?

 

Gustavski namještaj

Iako izraz „skandinavski namještaj“ obično podsjeća na obične, ali čvrste drvene stolove i stolice, ponekad su siluete manje moderne, a više moderne seoske kuće. Na primer, dizajner Courtnei McLeod iz kompanije Right Meets Left Interior Design predlaže ulaganje u švedski nameštaj urađen u gustavijskom stilu – delikatni detalji, lijepe proporcije i prozračni završni elementi savršeno dopunjuju savremeni enterijer. Antikvarnice su jedno od omiljenih mjesta za pronalaženje ovih komada. Ako ne možete da pronađete originalni komad iz 18. vijeka, na tržištu ima puno zamjena, a IKEA donosi neke švedske komade namještaja koji imaju ovakav stil. Pokušajte da miješate gustaviski namještaj u blijedo sivim, kremasto bijelim i suptilnim plavim bojama sa tamno smeđim drvetom kako bi došli do savršenog paterna skandinavskog stila dizajniranja.

 

Robinovo plavo jaje

Skandinavski dizajn enterijera uključuje uglavnom neutralne i prirodne tonove, sa izuzetkom određene nijanse plave boje – plava boja robinovog jajeta, smirujuće, hladne boje koja se dobro poklapaju sa bijelim i plavim šumama povezanim sa skandinavskim stilom. Plavo Robinovo jaje je klasičan element skandinavskog stila zbog kojeg nećete požaliti što ćete ga uklopiti u svoj dekor. Obojite svoje zidove u ovu umirujuću nijansu plave kao prelijepu pozadinu prozračnog osećaja skandinavskog dekora. Ako ne želite da se posvetite zidovima, pokušajte da uklopite boju mekim pokrivačima ili tepisima. Takođe možete nabaviti ukrasne dodatke u ovoj zabavnoj nijansi.

 

Dodiri prirode

Da li ste ikada čuli da se neko kajao što je svom prostoru dodao zelenilo, stvarno ili lažno? Naravno da ne. Unošenje prirode u dom daje element života koji trenutno osvijetljava i oživljava sobu. Elementi prirode mogu vam omogućiti da oživite normalno bijele, sive i prigušene nijanse tipične za skandinavski dizajn. Biljke i cvijeće su savršeni načini za dodir prirode. Međutim dizajneri predlažu alternativni pristup – potražite jedinstveni šljunak, školjke ili drveće sa plaže, ili izložite primjere iz šume, poput zanimljivih grozdova žira.  Zajedno sa biljkama, ove vrste predmeta možete dodati vinjetama na stolovima, policama, prozorskim daskama ili čak kaminu. Takođe možete prikazati lijepe grane u vazi ili okačiti komad otpalog drveta na zid kao da je skulpturalni zid.

 

Visoke kontrastne nijanse

Čisti, jednostavni dizajni osvježavaju prostor, ali ako dodate jače nijanse boja, možete da postignete isti minimalistički efekat – samo uz malo dodatne definicije i drame. Ne plašite se da se igrate kontrastnim komadima. Ako oblikujete svijetlo drvo koje ima suptilne varijacije u boji, poput plavog drveta sa ružičastim tonom, ove vrste drveća nevjerovatno dobro funkcionišu sa crnim, ugalj i dubokim plavim bojama. Ako vam se čini da je vaša soba u skandinavskom stilu previše prozračna i vizuelno „prazna“, nećete požaliti što ste upravo iz tog razloga dodali tamniji namještaj. Ovi predmeti će se takođe dobro poigrati sa dizajnerskom šemom.

 

Tonalna tekstura

Tekstura je još jedan element skandinavskog dizajna zbog kojeg nikada nećete požaliti što ste ga ugradili u svoj prostor. Dodavanje teksturnih elemenata pomaže u pružanju vizuelnog interesa i dubine sobi, što je ključno za skandinavski dizajn. Kada se u datom prostoru malo ili nimalo razlikuju u pogledu boje, tekstura je ta koja će sve promeniti. Spajanje tipičnih neutralnih tonova skandinavskog stila sa razlikama u materijalima i teksturi učiniće da se prostor oseća toplo i privlačno, dok se istovremeno postiže hladan, minimalan skandinavski osećaj. Pokušajte da miješate teksture, obrasce i skale kako bi stvari ostale zanimljive i imale suptilan, ali uticajan efekat. Za investiciju zbog koje nećete požaliti, kupite minimalni kožni otoman u skandinavskom stilu ili stolicu koja je udobna koliko god prija oku. Ako niste spremni da investirate u sav novi nameštaj ili završne obloge, usredsredite se na tekstil – dodavanje zdepastog pletenog pokrivača ili ovčije kože u vaš prostor unosi dašak mekoće i udobnosti.

 

Nameštaj sa čistim linijama

Kao dodatak manjem, prozračnom izgledu skandinavskog dekora, mnogi dizajneri kažu da vam neće biti žao što ste uložili u jedinstven i moderan nameštaj čistih linija, posebno onaj koji su kreirali ili inspirisali ikonični skandinavski dizajneri. Dizajneri poput Hansa Vegnera i Alvara Aalta imaju komade koji oličavaju jedinstvene elemente koji se dobro uklapaju u skandinavski dekor. Ono što je sjajno kod nameštaja sa čistim linijama je što ovi komadi stvaraju neutralnu pozadinu na koju možete naslagati ukrasne dodatke, čak i ako vaši stilski izbori nisu udžbenički skandinavski. Uostalom, tajna usavršavanja ovog dizajniranja su slojevitost, kontrast i dodavanje nekoliko jedinstvenih komada.

Komentariši