Blog

Dizajnerske stolice koje morate imati u svom domu

Jedna stolica oličava mnogo toga: inženjering, materijalnost, praktičnost i, najviše od svega, maštu. Možete voljeti kauč, krevet ili sto, ali oni ne prirastaju srcu kao što to čini savršena stolica. Jedinstvena stolica je više od oblika i funkcije – ona ​​se uzdiže na nivo umjetnosti. I često dostiže cijenu koja odgovara tome.

Zlatno doba moderne stolice bio je 20. vijek, kada su tehnološke inovacije i pokretljivost masa natjerale najbolje svjetske dizajnere da prigrle kreativni izazov izuma komada nameštaja koji je više od namještaja. Stolice su poput pop pjesama. Možete pomisliti, zašto bi se bilo koji autor tekstova uopšte potrudio pisati nove nakon Lennona ili McCartneja? Isto važi i za dizajn stolica nakon Charlesa i Rai Eames-a. Ali, veliki umovi još uvijek rade na kreiranju, a rezultat je širok spektar nadahnutih i nadahnjujućih hitova, u ovom slučaju stolica.

Na ovoj listi ćete pronaći stolice koje su ostavile utisak u cijelom svijetu. Možda neke stolice više liče malim zgradama – koje zahtijevaju tačnu ravnotežu divljeg sanjanja i pragmatičnog uzdržavanja – i zato njihovo stvaranje privlači velike praktičare svih umetnosti.

Panton Chair

Šezdesetih godina prošlog vijeka dizajner Verner Panton počeo je da eksperimentiše sa inovativnim, novim proizvodom: plastikom. Očaran njenom fleksibilnošću, danski dizajner je krenuo u stvaranje sjedišta koje je više bilo skulptura nego namještaj (ali i izuzetno udobno). Rezultat je konzolna stolica Panton u obliku slova S, koja je bila prva ikada oblikovana plastična stolica kada ju je švajcarski proizvođač Vitra pustio u prodaju 1967. Verner Panton je bio jedna od najuticajnijih ličnosti u razvoju dizajna tokom šezdesetih i ’70 -ih. Zajedno sa eksperimentalnim pristupom oblicima i bojama, očarao ga je potencijal plastike, novog materijala u to vrijeme. Cilj mu je bio stvoriti udobnu stolicu napravljenu u jednom komadu koja bi se mogla koristiti bilo gdje. Predserijska proizvodnja Panton Chair započela je 1967. Stolica je postala senzacija i osvojila je brojne nagrade. Jedan od najranijih modela sada se nalazi u kolekciji Muzeja moderne umetnosti u Njujorku. Danas se Panton stolica smatra klasikom modernog dizajna namještaja.

Bell Chair

Italijanski brend Magis lansirao je Bell Chair, laganu, jeftinu monoblok stolicu koja je napravljena od recikliranog polipropilena. Dizajner Konstantin Grčić koji je osmislio ovu stolica, objašnjava da je oblikovana injekcijom, , dolazi u tri boje i može se koristiti u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Njena težina je svega 2,7 kilograma a cijena je pristupačna svima. Stolica je napravljena od industrijskog otpada iz Magisovih proizvodnih pogona i može se ponovo reciklirati na kraju svog životnog vijeka. Stolica je osmišljena tako da njen život bude dug. Monoblok stolice, napravljene od jednog komada ubrizgane plastike, najčešća su vrsta stolica na svijetu.

Chair One

Kada govorimo o Magis-u, neizostavno je spomenuti stolicu One. Školjka ove stolice je struktura ravnih geometrijskih oblika koji se spajaju oko ivica, poput fudbalske lopte. Oblik je plod dugih istraživanja, koristeći skice, kartonske modele i prototipove, prijee nego što se krenulo u proizvodnju livenog aluminijuma. Stolica dolazi u varijanti završne obrade: može biti polirana za trajni sjaj, tretirana prskanim, fluorovanim titanom ili obojena za spoljnu upotrebu. Dostupna je u dvije verzije: stolica sa aluminijumskim profilima, koja može biti polirana, eloksirana ili obojena, kako bi se zadovoljile sve potrebe za kućnim ili spoljnim postavkama; ili fiksna ili okretna stolica sa cementnom podlogom obojena prozirno kako bi pojačali njenu prijatnu grubu teksturu, tipičnu za savremenu umjetnost i arhitekturu.

Spun Chair

Još jedna Magis-ova stolica – uspravna, rotirajuća stolica koja ima izgled vajarske posude. Ali kada se naslonite na bok, postaje zabavna i funkcionalna stolica koja vam omogućava da se ljuljate bokom u stranu ili da se vrtite. Arhitekta i dizajner Thomas Heathervick stvorio je stolicu Spun koristeći rotacijsku tehniku za oblikovanje plastike. Napravljena je od polipropilenskog materijala i podjednako je prikladna  za unutrašnju i spoljašnju upotrebu. Ova stolica će Vas za tren odvesti u svijet mašte i pružiti Vam odmor kakav zaslužujete. Jedan krug je dovoljan da Vas potpuno opusti i inspiriše na dalji rad.

Seconda Chair

Fotelju Seconda dizajnirao je Mario Botta. Geometrijski oblici poput ravnih linija, pravih uglova i cilindara karakteristični su za fotelju Seconda. Ova stolica nije samo ekscentrični komad namještaja za sjedenje, već podjednako dizajnerski objekat koji se dobro uklapa u javne prostore, kao i u dnevnu ili trpezariju. Okvir fotelje Seconda napravljen je od obojenog čelika. Sjedište stolice napravljeno je od perforiranog čeličnog lima, a naslon od dva cilindrična poliuretanska elementa za maksimalnu udobnost sjedenja.

 

Komentariši