Blog

10 savjeta za pametno uređenje malih domova

Uređenje malih prostora može djelovati kao nemoguća slagalica. Želite da uklopite što je više moguće, ali prostorija ne smije djelovati tijesno. Želite da bude ispunjen ličnošću, ali ne tako da izgleda haotično i neuredno. Moguće je imati mali prostor koji je jednako moderan (možda čak i više) kao i prostrani domovi. Bez obzira da li živite u garsonjeri, ili jako malom stanu ne treba da žrtvujete stil. Dijelimo sa Vama naše omiljene ideje za uređenje prostora kako bismo vam pomogli da opremite svoje male domove.

  1. Neka pod bude čist

Potreban Vam je prostor za esencijalne komade namještaja, ali čak i najsavršenije uređena mala soba ne funkcioniše ako ne možete slobodno da se krećete. Pokušajte da iskoristite zidove popunjavanjem  polica i noćnih ormarića, kako biste pod “očistili” od prepreka i stvorili prostor za dodatno skladištenje – ako je potrebno. Odlučite se za stone lampe i zidna svijetla.

  1. Birajte preklopne komade

Možda će Vam trebati radni sto i trpezarijski sto, ali da li su vam zaista potrebni 24/7? Razmislite o nabavci namještaja koji se može preklopiti kada se ne koristi. Oslobodićete pod i izbjeći hrpe papira i drugih stvari koji se neizbježno gomilaju na ovim površinama. Ako imate kuhinju sa jednim zidom, preklopna vrata mogu prekriti nered kad se ne koristi.

  1. Fokusirajte se na osvjetljenje

Mali prostori često mogu da nose mrak zbog malih ili nedovoljno prozora. Nadoknadite nedostatak prirodnog svjetla dodavanjem obilja izvora svjetlosti u svakoj prostoriji, od dnevne sobe, kuhinje, kupatila do spavaće sobe. Kombinujte upečatljivu plafonsku rasvjetu – prelijepu visilicu ili elegantnu plafonjerku – u zavisnosti od visine vašeg plafona – sa zidnom rasvjetom ili stonim lampama za ugodno-toplu i svijetlu atmosferu. Pogledajte veliku kolekciju rasvjete na našem online shop-u i pronađite rasvjetu koja odgovara vašem domu.

  1. Ogledala su tvoj prijatelj

Ako Vaš dom nema mnogo prirodne svjetlosti, ogledala Vam mogu pomoći da najbolje iskoristite ono što imate tako što ćete to reflektovati po prostorijama. Ogledala takođe pružaju prostoru osjećaj širine, dajući iluziju dodatnih kvadratnih stopa. Razmislite o postavljanju velikog ogledala na jednom zidu ili stvorite galeriju ogledala različitih veličina i oblika. Pogledajte modele koji vam će se sigurno dopasti.

  1. Izaberite pravi tepih

Tepih je jedina stvar na kojoj definitivno ne želite da štedite, u zavisnosti od veličine. Mali tepih učiniće da se soba osjeća jednako malom. Izaberite tepih koji je dovoljno velik da većina namještaja stoji na njemu ili se proteže od zida do zida. Pogledaj kolekciju predivnih Dolce Vita tepiha koji se svojim raznolikim dezenima mogu uklopiti u tvoj dom.

  1. Odvažite se

Imati mali prostor ne znači da to mora biti bijela kutija. I dalje možete biti smjeli u odabiru boja i koja može ispratiti veličinu Vašeg stana. Tamnija nijansa boje na zidovima ili plafonu može učiniti da se prostor osjeća poput kutije sa draguljima, ali je najbolje odrediti 1 ili 2 zida za ovakvu igru.

  1. Neka sve bude povezano

Postoji toliko stvari koje možete ubaciti u mali prostor, ali se uvjerite da se sve uklapaju. Pridržavajte se ograničene palete boja, bilo da je svijetla i prozračna ili tamna i dramatična. Gledajući predmete dizajnerskim okom, pomoći ćete da se uvjerite da svi djelovi Vašeg doma zaista pripadaju jedno drugom i da tako prostor ne izgleda pretrpan.

  1. Pronađite komade namještaja koji zarađuju svoje mesto

Iskoristite svoj prostor maksimalno pronalazeći nameštaj koji se takođe može uklopiti. Odlučite se za krevet sa ugrađenim fiokama ili klupama i tabure koji ima funkciju skladištenja da sakrijete dodatne pokrivače ili džempere. Na malom prostoru svaki komad treba da ima svoju funkciju: Dnevni krevet može da služi kao kauč i kao krevet za goste. Pogledaj veliki izbor taburea koji su vrhunski stilizovani a imaju funkciju skladištenja i uokviri svoj dom. To su na primjer: Tess, Bundeva, Minty, Polly, Monty.

  1. Neka namještaj diše

Ništa više ne frustrira nego do namještaja koji viče „Nemam dovoljno mjesta“, koji je pritisnut uz zid i uvučen tako čvrsto da je praktično složen. Odvojite nameštaj od zida ako možete i uvjerite se da između prostora ima razmaka. (Možda ćete morati da se riješite svega što se ne koristi svakodnevno, poput pomoćnih stolova ili naglašenih stolica).

  1. Igrajte se sa veličinom namještaja i aksesoara

U malom prostoru nije potrebno koristiti samo namještaj i aksesoar male veličine. Ključno je odabrati nekoliko oblika koje će zaista privući pažnju. Možete koristiti nameštaj uobičajene veličine i aksesoar ili umjetninu velikog obima, samo je potrebno izbalansirati ostale komade u prostoriji.

Dobro skladištenje, balansiranje veličinama i pažljiva selekcija boja su prioriteti prilikom dekorisanja manjih domova. Raspolaganje skladištem i namještajem po mjeri Vašeg prostora omogućava Vam da iskoristite svaki dostupan kutak ili, u ovom slučaju, plafon. Koristite se ovim savjetima i napokon uredite svoj dom i uživajte u njegovoj neprikosnovenoj funkcionalnosti i udobnosti.

Komentariši