Blog

Kada je manje mnogo – 10 najmanjih savršenih domova

Koja je zapravo najmanja površina neophodna za kvalitetan život pojedinca ili porodice – pitanje je oko kojeg se arhitekte oduvijek „svađaju“. Kako gustina naseljenosti u gradovima raste, tako se kod stanovnika stvara potreba za gnijezdom i utočištem izvan gradskog haosa što u funkciji privremenog skloništa, što u funkciji doma koji objedinjuje sve neophodnosti za prijatan boravak, što sa ulogom savršenog mjesta za odmor. Štaviše, ovo nije nova tema – o njoj se govorilo i prije stotinu godina, i to sa psihološkog aspekta potreba pojedinca, ali ni do dan danas nije u potpunosti riješena. U nastavku ove priče, dijelimo sa vama najmanje domove, kolibe, skloništa i neobične instalacije čija kvadratura ne prelazi 15m2, ali isunjavaju sve stavke sa „savršen život“ to do liste.

Da li biste se usudili na ovakav izbor životnog prostora ili izabrali minijaturnu kuću za vaš odmor?

1. Parasite House – Quito, Ecuador

Ova minijaturna kuća nalazi se u popularnom naselju San Juan ekvadorskog grada Quinto i u svojoj strukturi sadrži sve što je jednom mladom paru neophodno za normalan život. U 12m2 stali su prostor za skladištenje, spavanje, toalet, kuhinja, kao i prostor namijenjen socijalizaciji ( ili nešto što bi u domu regularne veličine bio dnevni boravak sa prostorom za radni sto). Tradicionalni A oblik poslužio je kao stabilna forma za malu kuću koja objedinjuje sve ove segmente.

Koncept se sastoji iz tri modula koji kombinuju prostore lišene većine svakodnevnih predmeta, a na taj način se povećava zapremina objekta kao i njegova fleksibilnost u upotrebnom smislu. Dnevno svjetlo dobijeno je zahvaljujući sjevernoj fasadi koja je zapravo veliki prozor i kroz koju puca nevjerovatan pogled na grad i četiri vulkana po kojima je poznat.

Južna fasada je ista kao sjeverna, ali u potpunosti napravljena od mat stakla tako da ima dvojaku funkciju – stanari imaju potrebnu privatnost, a takođe je dodatni izvor dnevnog svjetla. Zapadna i istočna fasada su u potpunosti zatvorene jer bi bilo kakav otvor značio previše svjetlosti, ogromne temperature i narušio harmoniju boravka u ovom prostoru. Završnica zidova sa unutrašnje strane je u OSB pločama, dok je kuća spolja obložena čeličnim pločama.

Kako je sama kuća napravljena na već postojećoj konstrukciji – odnosno stambenoj zgradi, za nju je pričvršćena čeličnim temeljima.

2. Lucky Drops – Japan

Ova kuća je sve, prije nego je kuća. Tim arhitekata bio je uslovljen smiješno malom parcelom smještenom na 15 minuta vožnje od centra Tokija, pa su se odlučili na gradnju ove neobične forme trapeza, (… jedra, krila aviona?) čija visina dostiže 9m, sa donjom osnovom od 2.3m2 i gornjom osnovom od 0.7m2. Kako bi se prostor napunio dnevnim svjetlom u dovoljnoj mjeri, spoljna konstrukcija napravljena je od materijala nalik koži, a koji djelimično propušta svjetlo. Podovi na svim spratovima napravljeni su od šupljikavih metalnih ploča, kako ne bi napravili začepljenje uzanog prostora. Preporučujemo ovakve prostore samo pojedincima koji ne pate od klaustrofobije.

3. The Clara – USA

Ova šarmantna koliba je skup različitih nivoa od kojih svaki ima svoju funkciju, ali svaka funkcija ujedno može biti neka druga: tako površina za sjedenje postaje površina za spavanje koja zatim postaje površina za jelo koja postaje površina za hodanje.

Izrađena je od prirodnih materijala i savršeno se uklapa u pejzaž.

4. Etno Hut – Litvanija

Izgrađena 2018. godine sa svega 14m2 površine, ova neodoljiva koliba okružena gustim litvanskim šumama, idealna je za romantični bijeg sa voljenom osobom, može postati privremeni atelje bilo kojeg umjetnika ili pisca kojem je potreban mir, savršena je za joga kampove – ono što pomislite, za to se može iskoristiti.

Gradnja ove neodoljive kolibe trajala je svega tri dana, montirana je od SIP ploča i dizajnirana tako da svojom estetikom ne narušava harmoniju prirode koja je okružuje. Sadrži bračni krevet sa pomoćnim ležajem, čajnu kuhinju, toalet sa tuš kabinom, terasu – a ono što je najvažnije, nema nikakve dodatne skalamerije u vidu pregradnih zidova, mehanizama, stepeništa, pa je boravak u Etno Hut-u prije svega udoban.

5. Diogene – Njemačka

Iako od Vitre očekujemo namještaj – kuća Diogen je njihova „najmanja zgrada – ali najveći proizvod“ sa površinom od samo 2.5 x 3m2. Dizajn potiče iz fascinacije malim prostorima koju arhitekta Renzo Piano sa sobom vuče još iz studentskih dana. Ovaj prototip za minimalni životni prostor dobio je ime po drevnom grčkom filozofu Diogenu iz Sinope koji je živio u buretu.

Kako nije imao potencijalnog klijenta koji bi pristao na ovakav projekat, Piano ga je objavio u svojoj monografiji „Being Renzo Piano“. Kako svemir voli da namješta najrazličitije slučajnosti, tako je monografija došla u ruke Rolf Fehlbaum-a, predsjednika Vitre, a zatim su se njih dvojica upoznali 2010. godine i odlučili da razviju projekat.

Sa sopstvenim sistemom za sakupljanje vode i proizvodnju energije, ovaj mali dom sadrži sve što je neophodno za jednostavan život, a sve ovo staje u površinu koja se isporučuje kamionom. Koliko god da je napravljena od drveta, aluminijumska obloga i zaobljene ivice ipak nagovještavaju da je tu i tehnologija uplela svoje prste isto koliko i priroda.

U unutrašnjosti Diogena nalazi se sofa koja se razvlači i sklopivi sto na jednom kraju, dok su na drugom kraju tuš kabina, toalet i kuhinja na drugom. Ova kuća zamišljena je kao svestrana jedinica koja može biti dom, kancelarija ili dio nekog netipičnog hotela.

6. CABN – Australija

CABN je koncept kuća smještenih u magičnim pejzažima Južne Australije koje su prvenstveno namijenjene odmoru. Ušuškani u brdima na pola sata vožnje od Adelaide i dalje ste dovoljno daleko od gradskog haosa, ali dovoljno blizu recimo svim vinarijama (CABN odnosi sve bodove!). Napravljene su od lokalnih prirodnih materijala, a očekujte susrete sa kengurima prilikom šumskih šetnji. Dostupne su kao luksuznija varijanta (sa cijenom od oko 600 dolara po noćenju) i pristupačnija varijanta (200 dolara po noćenju).

7. Kudva Wilderness koliba – Velika Britanija

Ono što je presudno kod ove kolibe jeste njena lokacija – divlja priroda sjevernog Cornwall-a omogućuje posjetiocima istovremeno uživanje i u šumi, ali i u moru. Ideja njenog tvorca Ben Huggins-a jeste da se čovjek potpuno opusti, zaboravi na gradski haos i buku, ali i tehnologiju. Fokus je na miru, čitanju, razgovoru sa partnerom ili prijateljima (ko preživi – pričaće), sportskim aktivnostima poput plivanja ili trčanja. Enterijer je sveden, u nježnim bojama prirode, od prirodnih materijala, minimalan a iskorišćen do maksimuma – sve kako bi se posjetioci u potpunosti opustili. Čak i samo ime ove kolibe znači „sklonište“!

Koliba je uzdignuta tri metra iznad zemlje držačima od pocinkovanog čelika, a od istog materijala su svi okviri, ograde, merdevine – izborom materijala je konstrukciji značajno produžen živoni vijek, ali omogućena i jednostavna montaža. Zbog ove uzdignutosti, gosti imaju utisak da su smješteni u kućici na drvetu (prevedeno na naš jezik: ostvarenje svih dječijih fantazija).

8. Kuća Keret – Poljska

Najuža kuća na svijetu nalazi se u Varšavi i dobila je ime po izraelskom piscu i reditelju Etgaru Keretu koji ju je otvorio 2012. godine. Ova kuća je prije umjetnička instalacija nego kuća – ima za cilj okupljanje umjetnika i stvaraoca iz cijelog svijeta, njihovo upoznavanje i kreativnu razmjenu za stvaranje nekih sjajnih djela.

dom-kereta-lazienka-i-kuchnia_bartek_warzecha__fundacja_polskiej_sztuki_nowoczesnej
dom_kereta_od_dolufot-tycjangniewpodskarbinski_copyright_fundacjapolskiejsztukinowoczesnej

U svom najužem djelu široka je 72, a u najširem svega 122cm. Ima ukupnu visinu od 9m, izrađena je od aluminijuma i plastike. Prvi sprat sadrži toalet, kuhinju i prostor za jelo, dok su na drugom spratu smješteni spavaća soba i radni sto. Ova uzana kuća ima čak i mali tavan sa prostorom za odlaganje.

9. Bivak pod Grintovcem – Slovenija

Da li biste se usudili da provedete odmor na ovakvom mjestu? Ova minijaturna trospratna čarolija koja niče u divljoj prirodi djelo je slovenačkog arhitekte Mihe Hajzelja i nastala je 2009. godine. Zamišljena kao ušuškano i prvenstveno intimno sklonište u planinama, ima površinu od svega 14m2, a locirana je u Kamniškim Alpima na nadmorskoj visini od 2100m.

Na ideju da izgradi ovo sklonište (bivak – sklonište) arhitekta je došao iz prostog razloga jer je i sam aktivni alpinista. Idealnu lokaciju je pronašao nakon višegodišnjeg istraživanja, a samo arhitektonsko djelo lišeno je svih suvišnih i kitnjastih detalja, fnukcionalnost je stavljena prije estetike. Svojim izgledom, kuća ne narušava pejzaž, akcenat je stavljen na dobru izolaciju s obzirom na lokaciju na kojoj se nalazi. U cjelosti je izrađena u radionici, a zatim helikopterom spuštena na betonski temelj – ima težinu od 2300kg.

Ovo sklonište za planinare besplatno je i uvijek otvoreno.

10. Micro House – Kina

Formula koja je primijenjena u izgradnji ove minijaturne kuće kao rezultat daje minimalnu površinu neophodnu za osnovne ljudske aktivnosti – hodanje, ležanje, stajanje. Sastoji se iz tri modula u obliku krsta čijim se okretanjem jedna prostorija sa jednom namjenom pretvara u drugu prostoriju. Kvadratni prozori sa obje strane mogu poslužiti kao ulazi. Moduli su napravljeni od laganih materijala, pa su zbog toga laki za okretanje, laki za prenos i montiranje, a arhitekta i idejni tvorac ovog projekta, Liu Lubin, tvrdi da se više ovakvih modula može grupisati i kreirati cijela naselja ili komplekse.

Da li biste žrtvovali komfor koji nude savremeni domovi na koje smo navikli zarad minimalističkog života u maloj i nezahtjevnoj kući? Da li biste se radije budili uz zvuk grada ili ptice, šumu i more? Mi kažemo da je sve stvar balansa, a nekada je najbolje pobjeći od sebe upravo u prirodu da bi se sebi vratio izliječen.

Komentariši