Blog

10 imperativa koje najčešće zanemarujemo prilikom dekorisanja stana

 

Kada uređujemo prostor u kome ćemo živjeti, moramo da vodimo računa o različitim faktorima koji nas vode ka cilju, a to je zdrav, funkcionalan, lijep i praktičan dom.  Jedan od tih uslova koje treba ispuniti je prisustvo dekorativnih elemenata. Normalno je da želimo da imamo lijepu dekoraciju u svom domu, ali ako ukrašavanju ne pristupimo pažljivo, imajući u vidu pravila dekoracije, udaljićemo se od cilja. Zato danas sa vama dijelimo 10, kako smo ih nazvali imperativa, koje treba poštovati prilikom ukrašavanja doma, a koji se često zanemaruju.

1.Previše ukrasnih detalja

Imajte u vidu da nije bitna količina, već kvalitet. Ne morate se povinovati strogim pravilima minimalističkog stila, ali barem imajte na umu da je cilj dekorativnih detalja da uljepšaju sobu, a ne da je uguše.

2.Pretjerivanje s printovima

Mi volimo print, posebno s proleća. Naravno, ponovo se radi o pronalaženju mjere kada ih kombinujete, jer miješanje različitih motiva može biti kontraproduktivno. Zato, odaberite par i to par kompatibilnih i poštedite svoj kauč jastučića sa cvijetnim motivima, pticama, prugama, tačkicama, srculencima… Od takvog koktela će vas, prije ili kasnije, zaboljeti glava.

3. Miks dekorativnih stilova bez rime ili stiha

Dobro je što volite različite stilove i što želite da ih kombinujete, ali treba da znate šta se s čime slaže. Zato, budite oprezni i ako niste sigurni, pre nego što uložite u dekorisanje, konsultujte se sa nekim dizajnerom enterijera.

4. Loše osvjetljenje

Slabo osvijetljena kuća je kuća koja izgleda beživotno. Učinite sve što možete da prozori budu slobodni, to jest da obezbijedite ulazak prirodne svjetlosti u prostoriju, a ako ni to nije dovoljno, uložite novac u vještačku rasvetu i obogatite svoj prostor lampama koje će nadomestiti nedostatak prirodne svjetlosti. Vjerujte, mnogo je važnije da u domu imate svjetla, nego da imate skupu sliku.

5.Preveliki ili premali tepisi

Tačno je da je ovo stvar ukusa i da ovaj detalj treba da bude izbor ukućana, ali ne zaboravite da oku ipak prija mjera. Na primjer, pogrešno je kupiti tepih koji je premali za dnevnu sobu i koji pokriva samo dimenzije stočića za kafu, naročito ako je dnevna soba prostrana. Isto važi i za prevelike tepihe, posebno ako su upadljivih boja, šara ili motiva.

6.Tamne boje i male prostorije

Oni koji imaju male prostorije ne mogu sebi priuštiti luksuz ukrašavanja tamnim bojama. Ni zidovi, ni namještaj ne bi trebalo da budu tamni, ma koliko imali u sebi sjaja i glamura, a priznajemo da tamne boje često sa sobom nose i taj luksuzni sjaj. Ipak, u malom prostoru tamne boje prave efekat da prostor izgleda manji nego što je jeste, što će dodatno stvoriti osjećaj tjeskobe.

7.Kablovi koji se vide

Današnje prisustvo tehnologije prosto zahtijeva da u prostorijama imamo i po nekoliko uređaja kojima je potreban kabl. Pošto kablovi baš nisu lijepi i u stanju su da naruše ljepotu svake prostorije, najbolje što možete da uradite je da ih sakrijete. Kako? U kutije, korpe, fioke, maske… i razne druge izume koji postaju sve popularniji.

8.Jeste lijepo, al’ dal je i praktično

Kada ukrašavate kuću, ne treba da razmišljate samo o estetici. Takođe morate biti praktični i razmisliti o funkcionalnom aspektu dekoracije. Na primjer, šta vam vrijedi da imate najljepši kauč na svijetu, ako nije prijatan na dodir, ili ako je neudoban za sjeđenje?

9.Malo prostora za odlaganje stvari
Jedan od najčešćih problema u većini domova je nedostatak prostora za skladištenje. Ovaj problem može biti uzrok nereda od kog je teško pobjeći. Rješenje? Pronađite način da sve organizujete tako što ćete se opremiti nameštajem s policama, fiokama, natkasnama i ostalim pomagalima koja su i lijepa i funkcionalna. U tome će vam, naravno, najveću pomoć pružiti stručnjaci, pa je najbolje rešenje da se konsultujete s njima.

10.Nepravilno okačene slike

Kakva glupost, pomislićete. Ali, to se dešava češće nego što možemo i da zamislimo, jer nije tako lako okačiti slike potpuno ravno. To zahtjeva detaljno premjeravanje i poređenje sa plafonom, podom, najbližim predmetom koji upada u oči, a kad se desi omaška, nije je tako lako ispraviti, a da ne ostane vidljiv trag na zidu. Zato, ne zanemarujte ovaj imperativ i budite precizni prilikom kačenja slika, fotografija i tapeta na zidove svog doma.

Dekoracije - Home & Living Online Prodavnica

Komentariši