Blog

Dekoracija za početnike – savjeti za svaku prostoriju

Dekoracija za početnike – savjeti za svaku prostoriju - Commodo Home & Living

Sasvim je moguće da ćete, prilikom uređivanja doma, željeti da isti stil dekoracije izaberete za cijeli dom. Mi ćemo vam reći da je i to sasvim u redu, sve dok svaka soba ima svoju svrhu i stil prilagođen prvenstveno njoj – svrsi. Drugim riječima, želimo da vam kažemo da prvo treba uzeti u obzir kako i ko koristi određenu prostoriju, pa tek onda preći na konkretan plan  organizovanja svake sobe i odabira materijala, dodatne opreme, ukrasa i raznih detalja.

Mi ćemo vam, s naše strane, dati smjernice kako da razmišljate o potrebama svake pojedine prostorije, kao i o potrebama ukućana koji će u njoj boraviti. Dekoracija doma treba da odražava vaš lični ukus i stil, ali takođe mora da odgovori na određene zahtjeve samih prostorija.

Dnevna soba

Dnevna soba - Home & Living Online Prodavnica

Dnevne sobe mogu imati različite uloge i funkcije u domu. Od formalnog „salona“ koji se koristi kada dođu gosti, preko društveno-porodične prostorije u kojoj se cijela porodica okuplja, zabavlja, druži, razgovara… pa do sobe za čitanje ili slušanje muzike. I kao da tih funkcija nije već sasvim dovoljno, u današnje moderno doba, dnevna soba je često samo dio prostora koji dijeli sa kuhinjom i trpezarijom.

Zato je prvenstveno važno da razmotrite koje će biti centralno mesto vašeg dnevnog boravka. Kad kažemo centralno, mislimo na mjesto okupljanja ukućana i gostiju, na oblast u kojoj će se voditi razgovori i odvijati društveni život. Vaš izbor namještaja u dnevnom boravku treba prvenstveno da zavisi od ovog elementa. Tek onda možete da pređete na detalje kao što je lokalna rasvjeta, biranje tepiha, slika i ostalih detalja.

Spavaća soba

Trećinu svog života provedemo u spavaćoj sobi, pa bi trebalo pažljivo razmotriti strategije kako bismo od nje napravili mirno mjesto. Evo kako treba početi: odabirom kreveta, dušeka i jastuka! Vjerujte da će vam ta investicijia biti isplativa čim prvi put utonete u san.
Zatim je važno da birate namještaj koji ne opterećuje prostor, a u kome možete skladištiti stvari – što više, to bolje.
Izbor boje je takođe važan za spavaću sobu – ako ste jutarnji tip, birajte svijetle boje, a ako ste noćna ptica, odlučite se za nešto tamnije nijanse. Osvetljenje spavaće sobe je važno za dobro raspoloženje, ali ne samo za to. Birajte svijetlost koja vam prija dok čitate, a koja vas ipak neće rasaniti.

Dečja soba

Za dekoraciju dječijih soba, i dalje je uobičajena praksa da se koriste teme koje su tradicionalno dodjeljivane dječacima i djevojčicama, iako su danas roditelji sve više raspoloženi da razmotre ideju pravljenja dečje sobe u tonovima, motivima i temama koji su rodno neutralni.

Dječija soba, u svakom slučaju, treba da ostavlja prostor za igru, da ima namještaj koji je funkcionalan i neopterećujući i, naravno, da bude vesela.

Kupatilo

Da li želite da svoje kupatilo pretvorite u elegantnu banju, da ne kažemo spa? Onda se posvetite sledećim elementima: kako ga učiniti finim i sofisticiranim, i kako odabrati tuš kabinu, pločice, lavabo, ogledala, osvjetljenje i dodatnu opremu. Za mala kupatila dodatno važi još jedan izazov, a to je: kako ga ukrasiti da bi izgledalo veće.

Pošto je renoviranje kupatila obično veoma zahtjevna investicija, mi vam savjetujemo da ne radite mnogo toga na svoju ruku, već da se konsultujete sa ekspertima. U svakom slučaju, za šta god da se odlučite, važno je da znate da ono mora biti po vašoj mjeri i po mjerama prostora kojim raspolažete.

Kuhinja

Kuhinja može biti skupa prostorija za preuređivanje, tako da je izuzetno bitno da pažljivo planirate ovaj projekat. Ako vam kompletna reforma nije trenutno u planu, onda znajte da su neki koraci ipak ostvarljivi, a ujedno su i neophodni za ovu prostoriju. Evo šta smatramo prioritetima: krečenje, i generalno čišćenje, podešavanje svjetlosti tako da prija prvenstveno članovima domaćinstva koji spremaju hranu. Zamjena slavine, sudopere… Kao što i sami vidite, sve se svodi na higijenu i zdravlje ambijenta, jer u kuhinji to i jeste najvažnije.

Trpezarija

Trpezarijski sto je centralni dio trpezarije, tako da su njegov izbor i postavljanje važni faktori prilikom uređenja ove prostorije. Izbor pravog namještaja može biti posebno važan za malu trpezariju. Drugi važni elementi za razmatranje su stolice i luster jer vam pomažu da definišete svoj stil, kao i da date željeni ton prostoru u kom boravite.

Komentariši