Blog

Ako voliš svoj dom, to mu i pokaži

Odnos koji imate sa svojom kućom je recipročan: što se vi više brinete o njoj, više će se ona „brinuti” o vama i vašoj ugodnosti. Zato je važno da joj s vremena na vrijeme nešto poklonite, da joj pokažete da je posebna i za vas jedinstvena, ali i da vam je stalo do njenog zadovoljstva i radosti.

Personifikacija na stranu, danas ćemo sa vama podijeliti 7 jednostavnih načina da izjavite ljubav svom domu.

1.Istaknite ljepotu originalnih elemenata

Ako vaš pod ima originalne arhitektonske elemente, ili ako posjedujete vrata od punog drveta sa ornamentima, ili ako, recimo živite u potkrovlju sa gredama na kosom krovu, iskoristite te specifičnosti i istaknite te originalne elemente. Vjerujte nam, ponekad su efektniji od same kineske vaze iz dinastije Ming!

2. Izolujte je od buke i od propuštanja toplote ili hladnoće 

Da biste na ovaj način zaštitili svoj dom, obratite posebnu pažnju na zdravlje vaših prozora. Neadekvatna izolacija uzrokuje gubitak između 25% i 30% efekata grijanja ili hlađenja. Provjerite pukotine oko prozora i stavite vodootporni kit. Takođe, pored gubitka energije, a samim tim i nepotrebnog trošenja na grijanje ili hlađenje do optimalne temperature, loša izolacija znači i nezaštićenost od buke.

3. Ukrasite s ličnim pečatom

Slike ili fotografije koje vas inspirišu, porodični portreti, serija fotografija, kolaž… To je vaša kuća, neka vaša kuća govori o vama! Da bi kompozicija izgledala skladno, izaberite temu – na primjer, putovanje. Takođe, umjesto tematske cjeline, možete izabrati stilsku: isti ram ili stil, kao što su crno-bijele fotografije.

4.Poklonite joj poseban i originalan detalj

Ne mora to biti komad koji je potpisan od strane nekog poznatog svjetskog dizajnera ili umjetnika, dovoljno je da bude poseban za vas i za vaš dom. Taj namještaj koji ste naslijedili od svoje bake i koji ste oporavili, daće vašoj kući karakter i jedinstvenost.

5.Održavajte red u kući

Nered je jedan od najvećih neprijatelja vaše kuće. Ne samo da umanjuje njenu ljepotu, već i čini svakodnevni život neprijatnijim i može biti izvor napetosti. Zato, da haos ne bi postao sastavni dio vaše kuće, potrebno je samo da steknete i da se držite neke jednostavne dnevne rutine, kao i da predvidite  rješenja za skladištenje stvari i uopšte namještaja koji će zadovoljiti kriterijume koje imate.

Dekoracije-Home & Living Online Shop

6.Napravite od kuhinje životnu i veselu prostoriju

Sve je češća pojava da se integrišu kuhinja i dnevna soba i na taj način se kuhinja oslobađa izolacije i počinje da sudjeluje u svakodnevnom životu kuće, pardon ukućana. Ali šta ako je učinimo još živopisnijom i veselijom? Neke biljke – aromatične ili začinske, smiješni ili šareni kuhinjski peškiri ili krpe, police sa zanimljivim teglama i ukrasni detalji koji služe svrsi… Sve ovo su mogući načini da postignete efekat živahne kuhinje.

7.Kupite joj buket ruža (ili neko drugo cvijeće)

Naravno, šalimo se – ne morate kupiti  nužno buket i ne nužno ruža, jer ne vodite vi svoju kuću na dejt.
Ali, veoma smo ozbiljni u predlogu da svoj dom oplemenite cvijećem.

Jer, pazite, biljke su, kao što i sami znate, zdravlje. I dodatna ljepota za vašu kuću. Ne samo da pročišćavaju vazduh, već pomažu u regulisanju vlage i uklanjaju hemikalije iz boja ili plastike. Pored toga, u zavisnosti od sorti, one apsorbuju elektromagnetno zagađenje, imaju antialergijska svojstva, obezbjeđuju dobrobit, prirodno aromatizuju okolinu… Drugim riječima, s biljkama možete samo da dobijete!

A ako niste ljubitelj cvijeća u saksijama, onda se makar povremeno častite buketom nekog lijepog i mirisnog sezonskog cvijeća. Nećete zažaliti, ni vi ni vaša kuća!

Komentariši