Blog

Kako opremiti kutak za rad od kuće?

Dobro dizajnirana kućna kancelarija može napraviti razliku između ozbiljnog rada i rada uz izležavanje.

Svaka kancelarija ima prilično udjela u ometanju obavljanja poslova. Postoji osoba koja ne može da prestane da šalje najnovije, dugo čitane viruse, osoba kojoj treba da vidite svaku mutnu fotografiju njegove/njene djece i osoba koja uvek ostavi napola pojedenu krofnu u kuhinji. Ali kad radite od kuće, vi ste ta osoba, ta djeca su vaša djeca, a krofna … pa, bar znate da je vaša.

Cijela svjetska kriza nastala pojavom COVID 19 virusa nas je natjerala da radimo od kuće ili smo ostali bez posla te smo bili primorani smišljati poslove, takođe od kuće. Kako i dalje nije regulisana, već sada moramo prihvatiti činjenicu da ćemo nastaviti obavljati poslove iz udobnosti našeg doma. Iako možda nećete moći potpuno ukloniti smetnje dok radite od kuće, možete da osmislite okruženje koje će vam pomoći da pronađete uspjeh. Iako bi to moglo podrazumijevati držanje poslastica punjenih želeom van kuće ili blokiranje pristupa društvenim medijima –  srž pronalaženja produktivnog okruženja je dizajniranje radnog mjesta na kojem možete da se usredsredite i inspirišete. Uostalom, opuštenije ćete raditi i samim tim biti produktivniji.

Bez obzira da li ste freelancer/ka, neko ko putuje na posao ili radi od kuće ili vam treba samo mjesto da završite neki posao preko vikenda za dodatni novac, opremanje te zone produktivnosti je mnogo više od postavljanja radnog stola i stolice. Iako možda nećete moći da slijedite sve idealne preporuke, ovi savjeti za dizajn kućne kancelarije pokazuju kako sve, od svijetla i biljaka do dobre tehnološke etikete i organizacionih tehnika, može da vas održi produktivnim u kućnoj kancelariji.

  1. Pronađite svoje idealno mjesto

Ako imate mogućnost da odaberete gdje ćete staviti svoj sto, postavite ga negdje blizu prozora sa prirodnim svjetlom (pripazite na odsjaj monitora) ili unesite malo osvjetljenja da biste mogli da vidite šta radite. Nekima sa manje prostranim domom pronalaženje namjenskog prostora može biti izazov. Čak iako je takva situacija, možete sebi obezbijediti kutak za rad. Treba vam prostor koji možete koristiti samo za posao. To može biti određeno mjesto za kuhinjskim stolom. Ključ je odvajanje radnog prostora od previše opuštajućeg okruženja. To vam pomaže da se usredsredite na posao.

Međutim, ne šteti ako imate rezervni plan kada taj poslovni kutak ne uspijeva. Nekima to znači istraživanje sa poda, slanje nekoliko e-poruka iz ležernog položaja sa kauča ili postavljanje laptopa na kuhinjski pult dok ključa voda; za druge to znači izlazak iz kuće.

  1. Nabavite dobru stolicu i sto

Ovo je zaista važno. Mrzjećete da radite ako vam je sve vrijeme neudobno. Rad na klijentskim projektima kada leđa vrište od muke nije zabavno. Na našem online shop-u možete naći vrhunske radne stolice po povoljnim cijenama poput : Croma , Ovidio, Spectrum i Absolut.

Ukoliko se razmišljate da li svoju kancelariju staviti u ugao dnevne sobe ili spavaće sobe – Stavite ga u spavaću sobu. Mogućnost da zatvorite vrata i „pobjegnete“ od prljavog posuđa i televizora pomoći će vašoj produktivnosti. A ako zatvorite vrata na kraju radnog dana, zapravo na taj način završavate svoj radni dan.

  1.  Mjesto za sastanke

Da li ćete klijente ili kupce ugostiti u svom domu? Ako imate prostora za mali prostor za sastanke, to je idealno. Ako ne, planirajte dodatno sjedište u dizajnu kućne kancelarije kako biste omogućili sastanke. Ovo može biti jednostavno kao 1-2 udobne stolice koje je lako privući do radnog stola. Pogledajte neke proizvode na našem online shop-u : Stolica Cloe I, Vitra, Lucy, Salerno Leisure fotelja, Sixty, Meg, Felicia.

  1. Organizacija i kancelarijski materijal

Ako vaš sto obavlja dvostruke zadatke i u radne i u lične svrhe, potreban vam je sjajan sistem arhiviranja. Nabavite ormar za dosijee i koristite odvojene fioke za poslovne i lične datoteke, poput računa, kako biste bili sigurni da se ništa neće miješati. Pogledajte naše proizvode koji su idealni za ovu svrhu : Komoda Oria, Komoda Effy i metalna polica Yara.

Pospremite posuđe, počistite pod i nasložite veš tako da ih ne možete vidjeti sa svog radnog mjesta. Ako ne bi imali nešto na radnom stolu u poslovnoj kancelariji, to ne pripada ni vašem stolu u kućnoj kancelariji. I obavezno imajte nešto gdje ćete moći da odložite otpatke.

Opremite se ključnim kancelarijskim materijalom. Ako imate dovoljno materijala za rad nećete morati prekinuti posao i odlaziti u nabavku. Organizatori ladica drže vaše spajalice, šolju za olovke, fascikle i fascikle za spise u kojima se nalaze vaši dokumenti. Sve što vam treba, uzmite i iskoristite. Ne želite da potrošite 10 minuta kroz fioku svaki put kada vam zatreba gumica.

  1. Ukrasite svoj prostor

Napravite svoj radni prostor negdje gdje želite da provedete vrijeme. Postavite neko umjetničko djelo, koordinirajte svojim kancelarijskim materijalom u boji i napravite table za inspiraciju povezane sa vašim poslom.

  1. Unesite zeleno u svom prostoru

Ne morate se oslanjati samo na tehnologiju da biste omogućili radno okruženje.  Malo zelenila i prirodnog osjećaja će podstaći vaš um na mirno i inspirativno razmišljanje. Okrenite se ka prozoriu koji gleda na drvo. Unošenje prirode u vaš dom takođe može napraviti veliku razliku. Biljke pomažu u oživljavanju prostora i podsjećaju nas da postoji živi svijet koji diše izvan posla i koji postoji bez obzira na to da li se posao završava ili ne.

Takođe postoji i naučna potpora vrijednosti biljaka u kancelariji. Dokazano je da zelenilo smanjuje nivo stresa stvarajući umirujuće radno okruženje  Obavezno imajte mjesto za odmor. Svakih 20 minuta skrenite pogled sa ekrana na nešto što je blizu – a zelenilo vam može pružiti savršenu pauzu.

  1. Osvjetljenje

Pored biljnog svijeta, osvjetljenje je ključno. Sunčeva svjetlost čini čuda za kreativnost, ali kad padne noć, uključite lampe sa sijalicama toplih boja za ugodnu atmosferu za produktivnost. Većina ljudi zaboravlja pravilno osvjetljenje kada dizajnira svoje kućne kancelarije, ali presudno je obezbediti dovoljno osvjetljenja za zadatke kako bi se smanjilo naprezanje očiju. Osvjetljenje radne površine pored gornjeg ambijentalnog osvjetljenja stvoriće odgovarajuće nivoe rasvjete potrebne za ugodno radno okruženje.

Na našem online shop-u pogledajte kolekciju rasvjete koja može da vam posluži za opremanje radnog okruženja.

  1. Čistite na kraju dana

Provedite poslednjih nekoliko minuta radnog dana sređujući svoj sto i odlažući stvari. Ne ostavljajte svoj posao raširen svugdje.  Ako ovaj prostor koristite za lično vrijeme, ne želite ostavljati ništa što bi vam odvlačilo pažnju dok obavljate posao. Takođe ne želite da ujutru „idete na posao“ za neuredan sto. Završavanje i pospremanje radnog stola na kraju dana pomaže vam da se „odjavite“ sa posla i spriječava vas da miješate vrijeme rada i odmora.

Funkcionalan i udoban radni prostor učiniće rad kod kuće lakšim i prijatnijim.

Komentariši