Blog

Revolucija industrijskog dizajniranja enterijera

Šta znači industrijski dizajn i kako je nastao?

Trend je inspirisan starim fabrikama i industrijskim prostorima nastao iz želje da se upravo stare i napuštene zgrade pretvore u funkcionalan i urban život. Stil uključuje ogoljenu arhitekturu, istrošene i pohabane elemente, sirove elemente i izložene cigle. Ne samo da je ovo postao trend u renoviranju, već se većina domova dekoriše sličnim elementima. Bonus za one koji se odluče za ovakav vid renoviranja : svaki nedovršen zid ili pod, može postati glavni element pri ovom dekorisanju.
Savremeni industrijski stil nastao je kao rezultat starih štalaa, skladišta, fabrika i crkava koje su nedavno pretvorene u stambene prostore. Naglašava upotrebu sirovih i neobrađenih drvenih elemenata i izloženih opeka. Moderni zaokret je dodatak bakarnih elemenata koji naglašavaju istrošene ili pohabane detalje. Ovaj dizajn kroz godine postaje sve popularniji i lako je otkriti zašto; izgled je zasnovan na spajanju najboljih aspekta šarma starog svijeta sa modernom ležernošću.

Međutim, postoji jedna velika zabluda koja sprečava da ovaj stil postane samostalan materijal u domaćinstvu. Kada zamišljamo industrijski dizajn obično mislimo na potkrovlja sa velikim otvorenim prozorima i puno izloženih cigli. Te oni koji žive u manjim gradskim sredinama smatraju da nemaju okruženje za ovaj stil, da su njihovi životni prostori previše tradicionalni da iznesu ovakav dizajn. Ovdje smo da Vam kažemo da je to daleko od istine. Dokazat ćemo Vam da svaka prostorija može iznijeti barem dozu ovakvog dizajna i prije nego otkrijete sve poželjet ćete da uredite neki kutak u industrijskom stilu. Ovaj stil je takođe idealan za one koji renoviraju u određenom budžetu.

6 Elementa koji se najčešće primijećuju u modernim i industrijski stilizovanim kućama:

1. Neutralna paleta boja

Jedna od prvih stvari koju ćete primijetiti kod industrijskih prostora je da nema mnogo drečavih boja. Umjesto toga, ovaj stil se oslanja na kombinovanje neutralnih nijansi za stvaranje čistog izgleda. Ključna karakteristika većine domova inspirisanih industrijskim proizvodima je minimalna i često veoma neutralna paleta boja, osim jačih boja u vidu aksesoara kao što su umjetničko djelo, pribor za jelo, tekstil, ćilim i posuđe. Glavne boje su različite nijanse sive, od svijetlih do metalnih, crno-bijelih akcenta pa ugrijete jednostavne nijanse sa drvetom i toplim tonovima od opeke i kože.

Ipak, nisu svi neutralni materijali isti. Za razliku od starijih, hladnih industrijskih prostorija – tradicionalno moderniji prostori imaju više toplog i privlačnog osećaja. To je zato što se ne daje prednost crnim i bijelim nijansama da bi stvorili oštar kontrast, već se uklapaju različite smeđe i druge tamne boje. U zavisnosti od toga šta preferirate uklapajte pomenute nijanse kao prvi korak renoviranja.

Ne zaboravite da se prirodni materijali takođe računaju kao neutralni. Ukoliko živite u kući sa zidovima od opeke ili izloženim cijevima, oni bi trebali da zauzmu najveću pažnju i budu istaknuti. U suprotnom, možete razmisliti o tome da u svoj dizajn ugradite različite metalne cijevi, komade neobrušenog drveta, kamena i ostalog metala.

2. Otvoreni koncepti

Prostrani enterijeri su glavni element kada razmišljate o industrijskom stilu. Možete ostaviti otvorenu infrastrukturu poda i istaknuti sirov zid tačnije nedovršen zid. Dizajn ima tendenciju da budue minimalističn obično u “ sivoj fazi” izgradnje , što ostavlja prostor za dodavanje kontrastnih elemenata, kao što su rustični ili vintage komadi.

Budući da takav urbanistički prostor u vidu velikih potkrovlja obično smatramo industrijskim idealom, važno je pokušati i stvoriti taj izgled bez obzira na okruženje. Ako imate takav prostor, dizajnirajte sve u skladu sa otvorenim konceptom. Ako ne, usredsredite se na to da se soba oseća što otvorenijom. Glavni element za stvaranje osjećaja širine u manjim prostorijama su ogledala. Na našem online shop-u možete naći ogledala: Noir D55Griss D55, Moving, Poppy i Plinio koji se savršeno uklapaju u ovaj dizajn.

3. Moderni detalji i industrijski šarm

Cigla zidovi i uglađeni metali su glavne komponente modernog industrijskog stila. Jedna od najlakših prostorija za takvo dizajniranje je kuhinja. Moderni kuhinjski aparati pomiješani sa starom industrijskom gvožđarijom je jednostavan način za dobijanje ovog stila. Ključni element industrijsko nadahnutog života je kreativnost, povratak na jednostavne, utilitarne materijale i iskorišćivanje onog što je dostupno.
Industrijski prostori se baziraju na miješanje starog i novog. Jedan od najjednostavnijih načina da se ovaj kontrast kreira kući je kroz međusobno postavljanje različitih vrsta drveta i metala kroz dizajniranje.

Nameštaj

Namještaj je uglavnom velikih dimenzija, niskog profila, sa jakim i jasnim linijama. Najvažnije je da nema nikakvih obrazaca. Poput modernog stila, veliku ulogu pri ovom dizajniranju imaju materijali i namještaj. Must have su komadi sa industrijskim cijevima i metalnih ramova poput bočnih stolova i polica za knjige. Druga opcija za klub sto može biti veliki drveni, neobrađeni komad. Na našoj online prodavnici možete naći velik broj namještaja koji se uklapaju u ovaj stil.. Stolica: Pantone, Magis One, Lucy, Gliss 904, New York, Cloe crna, Meg, Hoper fotelja, Klub sto Centola i Sintesis, Trpezarijski sto Tolly Wood i stolica Sibila.

Goli prozori

Detalj ovog stila jesu klasični industrijski “goli” prozor bez modernih okvir već jednostavan metalni okvir prozora. Ako morate da koristite neki vid grila, potražite jednostavni roler.

Kada kupujete drvene komade, postoji određeni izgled koji ćete željeti u svom domu. Umjesto da tražite nove, potpuno gotove predmete, koncentrišite se na pronalaženje nameštaja koji izgleda kao da ima istoriju. Ovaj istrošen izgled može se postići na različite načine. Možete da uštedite tako što ćete pogledati kroz dvorište ili imanja fabrika, prodavnica i second-hand shop-ova gdje možete pronaći skriveno blago kada govorimo o ovakvom namještaju.

Što se metala tiče, imate veliki izbor svugdje. Završetak koji odaberete igrat će ključnu ulogu u Vašoj ukupnoj estetici. Ako želite da soba ima više vintage osećaja, odlučite se za brušen ili podmazan metal. Međutim, ako želite moderan prostor, odaberite sjajni polirani hrom. Pored toga, zapamtite da metal nije samo za neke dodatke. U ovom slučaju, može se koristiti za bilo šta, od regala do kuhinjskih barskih stolica kao što su Rock i Soul na našem online shop-u.

4. Jedinstveno osvijetljenje

Visoki plafoni s dramatičnom rasvjetom glavni su trend. Uobičajeno je pronaći svjetlosne globuse okačene žicama ili čak scenskim osvetljenjem u modernom industrijskom dizajnu. Lusteri sa jednostavnim kablom i žaruljama u stilu Edison je još jedan jedinstven način za stvaranje retro industrijskog izgleda. Preporučujemo odabir čvora sa rustičnim metalima i kreativnih detalja. Naše podne lampe: Sixty, Alice Grey, Loft Ecru, Forest i Tampa Silver se idealno uklapaju u ovakav dizajn.

Ključni finalni detalji Vašeg industrijskog dizajna trebaju da Vam daju osjećaj kao da se zaista nalazite u fabrici iz prošlog vijeka. Budući da u Crnoj Gori ima jako malo traženih zgrada, prostranih stambenih prostora i napuštenih fabrika, ove detalje moramo naknadno dodavati. A rasvijeta i ostali aksesoari su odličan način da se to postigne. Lusteri: Cantor D59, Lesa D38, Rod, Industrial concrete L I M i Industrial White kao i Drim D25, zatim stone lampe: Keli, Zenith crna i zlatna, Sisal, Gino H 43, Archi D25, Wheel, Monaco i luster-ventilatori na našem online shop-u se idealno uklapaju u ovakav dizajn.

Kao aksesoari, rasvijeta sa Edison sijalicama, djelovi fabričkih mašina, istrošeni kožni predmeti i vintage fotografije se idealno uklapaju u cijelokupni industrijski dizajn. U skladu s tim, predlažemo da online pretražite inspiraciju za ovakavo opremanje. Sve što izgleda kao da je iz tog vremenskog perioda, uradiće svoj posao. Kao i obično, sve ove detalje postavite drugačije u svim prostorijama.

5. Drvo i metal

Odlična opcija prilikom renoviranja je da industrijske elemente dopunite elegantnim, sjajnim metalnim oblogama. Ili dodajte rustični ton bogatog drveta u kontrasu s industrijskim karakteristikama. Drvo može biti sirovo, tačnije neobrađeno i asimetrično obloženo ili upotpunjeno nekim metalnim instalacijama, zavojima, cijevima i ostalim elementima. Istražite second-hand prodavnice za istrošene i starinske premete, fabrički i industrijski otpad koji može postati funkcionalan i koji će okarekterisati Vaš dom. Birajte metal, gvožđe, bakar, staro drvo, palete, cijevi, zavrtaji, bačve farbajte zidove neravnomjerno i nejednako da dobijete osjećaj istrošene boje. Drveni paneli i tapete u tim bojama i sa tim dizajnom daju idealno i brzo riješenje.

Predlažemo sledeće Commodo aksesoare koje odišu retro i industrijskim dizajnom: Vintage Noire D96, Silence Noire D70, Noir D55, D48 zidni sat bijeli, Zidni sat metalni D70, taburei My Pouf Copa..

6. Ručno izrađeni podovi:

Beton i tvrdo drvo su dvije popularne opcije industrijskih podova. Preferira se izgled ručno izrađenih podova od tvrdog drveta zbog dodatnog karaktera koji daju prirodni čvorovi i mineralnih linija. Korišćenjem prirodnih predmeta može dodati toplinu savremenom industrijskom dizajnu što pruža sjajan kontrast hladnim metalnim elementima. Dodavanje izblijeđelih, tamnih ili retro tepiha daje istačan finalni okvir. Glavna karakteristika skladišnih i industrijskih prostora su nevjerovatni zidovi, uglavnom cemetne teksture, prelijepe neutralne boje ili oboje. Iako možda nemamo svi imogućnost da u našim domovima otkrijemo ciglu, postoje neke sjajne alternative poput tapeta ili dekorativnog malterisanja zidova.

Ono što je najvažnije u industrijskom stilu je razumijeti da Vam ne treba mnogo da bi to postigli. Neobrađeno drvo, ormarići na točkovima, stari fenjeri ili rasvjetna tijela, razni metali kao glavni dekorativni elementi su pogodni materijali, nameštaj i dodaci koji su pristupačni u prodavnicama ili se mogu sami napraviti.
Ljepota u industrijskim elemenatima je mogućnost miješanja i usklađivanja Vaših trenutnih savremenih stilova sa starim inspirisanim arhitektonskim detaljima.

Komentariši